SMACZNA, LEKKA, ODŻYWCZA I ROZGRZEWAJĄCA

Zimowe dni pełne wyzwań i obowiązków to czas idealny na ciepłe i zdrowe zupy. Dzisiaj proponuję zupę porządnie rozgrzewającą a mimo to lekką. Jej skład to bogactwo minerałów i witamin oraz dobrych tłuszczy.  Dedykuję ją zwłaszcza osobom na diecie low FODMAP, ponieważ wiem jak trudno w tej diecie czasami o smak, zwłaszcza że w kuchni polskiej przyzwyczajeni jesteśmy do zup na wywarach zawierających czosnek i cebulę oraz obowiązkowo 😉 zatrzepane śmietaną.

Zupa idealna także dla osób na diecie chroniącej trzustkę, diecie bezglutenowej, bezmlecznej czy też redukcyjnej.

Co więcej, ochronnie działa na naszą odporność za sprawą dodatku kurkumy. I smakuje wyborowo.

 

CZEGO POTRZEBUJEMY (na 1 porcję, gdy potrzebujecie więcej wystarczy zwiększyć pojemność garnka oraz ilość składników):

kilka liści jarmużu

pół pokrojonej w talarki pietruszki

kilka kostek tofu

szczypta Tahini

łyżeczka mleczka kokosowego

łyżeczka mielonego ostropestu

12 ziaren ciecierzycy (dobrze wypłukanej z zalewy)

Przyprawy: sól, pieprz, kumin, kurkuma (dla tych co nie na low FODMAP polecam kolendrę mieloną), ziele angielskie

Do podania: kiełki lucerny, brokułu lub jarmużu

Ziarna dyni, słonecznika

W garnku umieszczamy jarmuż, pietruszkę, ciecierzycę i ziele angielskie. Przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i kuminem. Zalewamy wodą i gotujemy aż pietruszka będzie miękka. Wsypujemy ostropest i jeszcze chwilę gotujemy. Następnie wrzucamy tofu, dodajemy pastę Tahini, oraz mleczko kokosowe. Po chwili wyłączamy gotowanie. Posypujemy kiełkami i pestkami i zasiadamy do stołu.

 

Mmmm, niebo w garnkuJ. U mnie małe rączki nie mogły się doczekać.

SMACZNEGO