SMACZNA, LEKKA, ODŻYWCZA I ROZGRZEWAJĄCA
Zimowe dni pełne wyzwań i obowiązków to czas idealny na ciepłe i zdrowe zupy. Dzisiaj proponuję zupę porządnie rozgrzewającą a mimo to lekką. Jej skład to bogactwo minerałów i witamin oraz dobrych tłuszczy. Dedykuję ją zwłaszcza osobom na diecie low FODMAP, ponieważ wiem jak trudno w tej diecie czasami o smak, zwłaszcza że w kuchni polskiej przyzwyczajeni jesteśmy do zup na wywarach zawierających czosnek i cebulę oraz obowiązkowo 😉 zatrzepane śmietaną.
Zupa idealna także dla osób na diecie chroniącej trzustkę, diecie bezglutenowej, bezmlecznej czy też redukcyjnej.
Co więcej, ochronnie działa na naszą odporność za sprawą dodatku kurkumy. I smakuje wyborowo.
CZEGO POTRZEBUJEMY (na 1 porcję, gdy potrzebujecie więcej wystarczy zwiększyć pojemność garnka oraz ilość składników):
kilka liści jarmużu
pół pokrojonej w talarki pietruszki
kilka kostek tofu
szczypta Tahini
łyżeczka mleczka kokosowego
łyżeczka mielonego ostropestu
12 ziaren ciecierzycy (dobrze wypłukanej z zalewy)
Przyprawy: sól, pieprz, kumin, kurkuma (dla tych co nie na low FODMAP polecam kolendrę mieloną), ziele angielskie
Do podania: kiełki lucerny, brokułu lub jarmużu
Ziarna dyni, słonecznika
W garnku umieszczamy jarmuż, pietruszkę, ciecierzycę i ziele angielskie. Przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i kuminem. Zalewamy wodą i gotujemy aż pietruszka będzie miękka. Wsypujemy ostropest i jeszcze chwilę gotujemy. Następnie wrzucamy tofu, dodajemy pastę Tahini, oraz mleczko kokosowe. Po chwili wyłączamy gotowanie. Posypujemy kiełkami i pestkami i zasiadamy do stołu.
Mmmm, niebo w garnkuJ. U mnie małe rączki nie mogły się doczekać.
SMACZNEGO