Projekt PsychoDietoTerapii

Gabinet PsychoDietoTerapii

Projekt Gabinetu PsychoDietoTerapii jest efektem moich doświadczeń zawodowych oraz życiowych. Wykorzystuję wiedzę zdobytą na  studiach, jednak przekonałam się, że sama teoria to nie wszystko. Jestem przede wszystkim praktykiem.

Codzienną praktykę zdobywam od kilku lat we własnej rodzinie. Ze względu na choroby własne i moich dzieci nauczyłam się odpowiednio bilansować posiłki, prowadzić kilka diet równocześnie (często wykluczających się) oraz jeść zdrowo i smacznie, będąc na diecie trzustkowej (ostre zapalenie trzustki), diecie lowFODMAP (SIBO, zapalenie jelita grubego, ZJD), diecie przeciwzapalnej (Hashimoto), bezglutenowej (Celiakia), bezfruktozowej i bezmlecznej  oraz o niskim Indeksie Glikemicznym (hiperinsulinemia, insulinooporność).

Przekonałam się, że przestrzeganie diet leczniczych dotyczy nie tylko zawartości talerza, lecz również organizacji kuchni, zakupów, czytania etykiet, podróżowania, jedzenia poza domem, celebracji rodzinnych. Jako mama dzieci z Celiakią, nietolerancją laktozy, cukrów oraz zaburzeniami immunologicznymi, stałam się ekspertem od organizowania życia z dieta (posiłków przed/szkolnych, przyjęć urodzinowych, wycieczek, zielonych szkół).

Jestem powierniczką smutków moich dzieci, gdy nie mogą zjeść tego samego, co koledzy lub spontanicznie „wyjść na pizzę i lody”. Mam wypracowane sposoby, by i oni mogli spędzać radosny czas w gronie równieśników.

Życie na diecie stało się problematyką prowadzonych przeze mnie badań naukowych w ramach doktoratu. Jestem autorką publikacji naukowych, których spis znajduje się na profilu LinkedIn

Na własnym przykładzie oraz pracując z innymi zrozumiałam, że jedzenie może być zarzewiem konfliktu i trudności w relacjach. Poznałam problemy, z jakimi zmagają się rodzice dzieci leczonych dietą. Przekonałam się, jak trudno uzyskać specjalistyczną pomoc medyczną i dietetyczną oraz, że „odbijanie się od kolejnych drzwi” w trakcie diagnozy może prowadzić do bezradności. Zyskałam wiedzę, że gotowe produkty dietetyczne, ze względu na niezdrowy skład i sposób przetworzenia, przyczyniają się do dalszych problemów zdrowotnych (otyłość, cukrzyca, choroby nerek, etc.). Wiem, że odpowiednie jedzenie może przyspieszyć proces zdrowienia ciała i duszy oraz zmniejszać dolegliwości bólowe.

Zderzenie psychologii z dietetyką w moim życiu, codzienne dokształcanie się i czytanie kolejnych książek na ten temat skłoniło mnie to do podjęcia studiów w zakresie dietetyki i planowania żywienia oraz do udziału w szkoleniach, warsztatach i konferencjach dietetycznych i psychodietetycznych.  

Wzbogaciłam dzięki temu wiedzę w zakresie stylu życia, sposobów odżywiania, chorób dietozależnych (IBS i inne choroby jelit, SIBO, celiakia, cukrzyca, zapalenie trzustki, Hashimoto, depresja, zaburzenia neurologiczne, i inne choroby autoimmunologiczne) oraz zdobyłam praktyczne umiejętności prowadzenia diet leczniczych (diety eliminacyjne, AIP, lowFodmap, lekkostrawne, ketogenne, o niskim indeksie glikemicznym, etc.). 

Doskonalę umiejętności terapeutyczne.

Ukończyłam roczne seminarium Psychoterapii Psychodynamicznej, warsztaty w zakresie Psychoterapii Tańcem i Ruchem, Metody Feldenkreisa oraz Terapii Zasobów (RT) i Focusing. 

Nie było łatwo, ale zyskałam pewność, że wiele z tych trudności jesteśmy w stanie przekuć na coś dobrego: jeszcze silniejsze więzi z bliskimi, empatię w stosunku do doświadczeń innych osób, lepszą organizację życia codziennego, satysfakcję z poradzenia sobie oraz siłę i motywację, by pomagać innym.

Dzięki tym doświadczeniom mogę wspierać osoby znajdujące się w podobnej sytuacji.

 

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat moich kwalifikacji i umiejętności lub zapoznać się z moimi publikacjami naukowymi zapraszam do odwiedzenia mojego profilu na LinkedIn.

Jest się czym dzielić.

Wierzę, że wiele problemów doświadczanych przez pacjentów wynika z braku równowagi pomiędzy ciałem i psychiką. Dlatego towarzyszę im w odnalezieniu tego balansu, również poprzez zdrowe postawy względem jedzenia.

Jedzenie,jako czynność towarzysząca nam na każdym etapie życia może być źródłem radości, ale również lęku, złości i smutku, co sprzyja pogorszeniu funkcjonowania i stanu zdrowia oraz pojawieniu się zaburzeń odżywiania (ortoreksja, anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się i inne).

Wspieram tych, dla których jedzenie staje się źródłem niepokoju, choć może być przyjemnością i skutecznym lekarstwem w procesie zdrowienia.

Pomagam rozwijać umiejętności i motywację do wdrożenia dobrze zbilansowanej diety, sprzyjającej utrzymaniu zdrowia, zapobieganiu i leczeniu chorób cywilizacyjnych, oraz lepszemu funkcjonowaniu psychospołecznemu.

 

Oferuję pomoc:

  • psychologiczną dla osób doświadczających: problemów z akceptacją siebie i swojego ciała, trudności w relacjach, poczucia wykluczenia, braku wsparcia, napięć w ciele, przewlekłego stresu, poczucia straty w związku z utratą zdrowia, chcących poprawić styl oraz satysfakcję z życia
  • psychodietetyczną nakierowaną na pacjentów, którzy: zmagają się z zaburzeniami odżywiania, nastroju, obsesyjno-kompulsywnymi, potrzebują wsparcia w zakresie modyfikacji nawyków żywieniowych, motywacji do wdrożenia i utrzymania zmian, chcą nauczyć się regulować własne emocje bez pomocy jedzenia, nie mogą schudnąć bądź przytyć
  • żywieniową w zakresie:
    • zdrowego odżywiania i planowania zbilansowanych posiłków dostosowanych do indywidualnych potrzeb organizmu. (Proces planowania odpowiedniej diety odbywa się na podstawie wywiadu żywieniowego, zdrowotnego i dotyczącego stylu życia oraz analizy składu ciała.)
    • stosowania diet eliminacyjnych w celach leczniczych: dieta bezglutenowa, bezlaktozowa, bezmleczna, bezcukrowa, dieta Paleo, protokół autoimmunologiczny (AIP), dieta low-FODMAP, dieta trzustkowa (niskotłuszczowa), dieta w chorobie refluksowej, itp. (Ze mną przekonasz się, że stosując dietę nie musisz rezygnować z wielu aktywności w zakresie spędzania czasu wolnego czy podróżowania. Wspólnie znajdziemy sposób na przezwyciężenie ograniczeń.)
  • organizacji procesu diagnostycznego oraz szukaniu dalszej pomocy medycznej (badania laboratoryjne, lekarze specjaliści, suplementacja)
  • w praktycznej organizacji życia domowego i funkcjonowania codziennego po przejściu na dietę (zasady gotowania, wspólne zakupy, sprzęty kuchenne, bezpieczne produkty, jedzenie poza domem)
  • poprzez prowadzenie grup wsparcia, szkoleń i warsztatów (emocjonalne „oswojenie” diety i choroby, praca z ciałem, motywacja do wprowadzenia zmian, praktyczne aspekty diet leczniczych i nie tylko.)