Pewnie wielu z was zastanawia się czy można jeść hummus na będąc na diecie leczącej low-FODMAP. Ciecierzyca i sezam to nasiona, które można spożywać jedynie w ograniczonych ilościach. Podobnie rzecz się ma z hummusem. Okazuje się, że jeśli odpowiednio go przygotujemy unikając zabronionych na diecie dodatków można sobie pozwolić na jego skosztowanie. Pamiętajmy jednak by nie zjeść całej porcji lecz ograniczyć się do 40 gram, które w zupełności wystarczą na dwie kanapki, dwa wafle ryżowe lub dopełnią smaku pieczonych warzyw. Dozwoloną porcję uzyskamy po podzieleniu przyrządzonego hummusu na 7 części.
Hummus to wspaniała, aromatyczna i odżywczo wartościowe smarowidło. W pełni wegańskie, bezglutenowe, bezlaktozowe, no i bezcukrowe.
Czego będziemy potrzebować na 7 porcji?
- 225 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki. W przypadku ciecierzycy z puszki pamiętajmy by ją porządnie odsączyć i przepłukać)
- 35 g tahini (najlepiej przyrządzić pastę tahini samodzielnie, blendując uprażone wcześniej i wystudzone ziarna sezamu)
- 1.5 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka papryki (najlepiej wędzonej)
- pieprz i sól do smaku
- 2 ząbki czosnku (UWAGA – na diecie low-FODMAP należy zrezygnować z czosnku i zastąpić go ewentualnie aromatyzowaną oliwą czosnkową)
- 2 suszone pomidorki (dla tych, którzy gustują w hummusie pomidorowym – jak mój syn 🙂
- woda – wedle uznania i konsystencji uzyskanej pasty
UWAGA – osoby z celiakią muszą upewnić się, że korzystają z produktów bezpiecznych i niezanieczyszczonych glutenem. Dotyczy to ciecierzycy, sezamu i suszonych pomidorów oraz przypraw: kuminu, papryki, pieprzu)
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera lub thermomixie i blendujemy na gładką masę.W razie potrzeby dodajemy przegotowanej wody (po 1 łyżeczce) do uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty.
Hummus podajemy skropiony oliwą i posypany ulubionymi przyprawami. Pięknie prezentuje się i smakuje oprószony papryką, czarnym sezamem lub czarnuszką.
SMACZNEGO!
- Osoby na diecie low-FODMAP muszą pamiętać by nie zjeść więcej niż jedną z siedmiu części uzyskanej pasty.