Farinata to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pieczywa, kiedy poszukujesz przepisu na zdrowe, niskokaloryczne pieczywo bezglutenowe.

SKŁADNIKI:

200 g  mąki z ciecierzycy

600 ml wody

Oliwa z oliwek 60 ml (ok. 4 łyżki) + 30 ml do blachy

Ok 1/2 łyżeczki soli, świeżo mielony czarny pieprz

Garść oliwek lub1 cebula (opcjonalnie)

Gałązka świeżego rozmarynu (opcjonalnie)

 

Mąkę przesiewamy do miski, robimy  na środku zagłębienie, wlewamy po trochu wodę i mieszamy dokładnie za każdym razem, najlepeij trzepaczką, tak, aby nie powstały grudki. Czynność tę powtarzamy, aż do wmieszania całej wody. Tak przygotowaną mieszankę przykrywamy i odstawiamy na bok, na minimum 4-5 godzin, nawet do 10 godzin. Po tym czasie na wierzchu zapewne pojawi się biała pianka, ściągamy ją łyżką cedzakową.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C ( bez termoobiegu ).

Do ciasta dodajemy sól oraz 60 ml oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy.

Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie półplasterki, lekko solimy i mieszamy. Listki rozmarynu siekamy drobniej. Wszystko mieszamy razem i skrapiamy odrobiną oliwy.
Na okrągłą formę do tarty (średnica ok. 30 cm, według tradycji forma powinna być miedziana lub aluminiowa) wylewamy 30 ml oliwy i poruszamy foremką tak aby równomiernie pokryła całe dno. Na środek wlewamy ciasto z ciecierzycy, możemy lekko poruszać formą tak, aby ciasto równomiernie pokryło dno. Część oliwy z formy powinna wypłynąć po bokach na wierzch ciasta, to normalne. Można posypać oliwkami, cebulą i rozmarynem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po ok. 30 minutach powinna nabrać ładnego złotego koloru. Przełączamy na opcję grill i czekamy aż zrumieni się do barwy złoto – brązowej (orzechowej), średnio nie dłużej niż 10 minut.

Gorącą farinatę posypujemy świeżo mielonym pieprzem/ rozmarynem/oregano etc… kroimy na kawałki i natychmiast serwujemy.

Bardzo smaczna jest z kolorową sałatą z sosem vinaigret.