Farinata to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pieczywa, kiedy poszukujesz przepisu na zdrowe, niskokaloryczne pieczywo bezglutenowe.
SKŁADNIKI:
200 g mąki z ciecierzycy
600 ml wody
Oliwa z oliwek 60 ml (ok. 4 łyżki) + 30 ml do blachy
Ok 1/2 łyżeczki soli, świeżo mielony czarny pieprz
Garść oliwek lub1 cebula (opcjonalnie)
Gałązka świeżego rozmarynu (opcjonalnie)
Mąkę przesiewamy do miski, robimy na środku zagłębienie, wlewamy po trochu wodę i mieszamy dokładnie za każdym razem, najlepeij trzepaczką, tak, aby nie powstały grudki. Czynność tę powtarzamy, aż do wmieszania całej wody. Tak przygotowaną mieszankę przykrywamy i odstawiamy na bok, na minimum 4-5 godzin, nawet do 10 godzin. Po tym czasie na wierzchu zapewne pojawi się biała pianka, ściągamy ją łyżką cedzakową.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C ( bez termoobiegu ).
Do ciasta dodajemy sól oraz 60 ml oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy.
Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie półplasterki, lekko solimy i mieszamy. Listki rozmarynu siekamy drobniej. Wszystko mieszamy razem i skrapiamy odrobiną oliwy.
Na okrągłą formę do tarty (średnica ok. 30 cm, według tradycji forma powinna być miedziana lub aluminiowa) wylewamy 30 ml oliwy i poruszamy foremką tak aby równomiernie pokryła całe dno. Na środek wlewamy ciasto z ciecierzycy, możemy lekko poruszać formą tak, aby ciasto równomiernie pokryło dno. Część oliwy z formy powinna wypłynąć po bokach na wierzch ciasta, to normalne. Można posypać oliwkami, cebulą i rozmarynem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po ok. 30 minutach powinna nabrać ładnego złotego koloru. Przełączamy na opcję grill i czekamy aż zrumieni się do barwy złoto – brązowej (orzechowej), średnio nie dłużej niż 10 minut.
Gorącą farinatę posypujemy świeżo mielonym pieprzem/ rozmarynem/oregano etc… kroimy na kawałki i natychmiast serwujemy.
Bardzo smaczna jest z kolorową sałatą z sosem vinaigret.