Do przygotowania chleba z ziaren potrzebujemy około 300-400 gram ziaren na krótką keksówkę.

Np.

100g słonecznika (bezglutenowy jest z firmy KRESTO, HELIO)

80g dyni

80g ziaren siemienia lnianego

80g sezamu

Plus ok 60g innych ulubionych ziaren (migdały, orzechy wszelkiej maści) bądź płatki owsiane (bezglutenowe są z firmy PROVENA lub bezgluten/balviten). Jeśli używamy płatków można dodać trochę wody, by napęczniały.

1 łyżeczka soli (mniej więcej)

2-3 jajka

Oczywiście możemy zrobić chlebek wedle własnego upodobania:

Albo bardziej słodki – dodajemy siekane morele, rodzynki, żurawinę, śliwki suszone (KRESTO, HELIO)

Albo wytrawny – dodajemy zioła (ulubioneJ) lub suszone pomidory, czarnuszkę, oliwki, etc…

 

Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem i pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 170/180 stopni.