Do przygotowania chleba z ziaren potrzebujemy około 300-400 gram ziaren na krótką keksówkę.
Np.
100g słonecznika (bezglutenowy jest z firmy KRESTO, HELIO)
80g dyni
80g ziaren siemienia lnianego
80g sezamu
Plus ok 60g innych ulubionych ziaren (migdały, orzechy wszelkiej maści) bądź płatki owsiane (bezglutenowe są z firmy PROVENA lub bezgluten/balviten). Jeśli używamy płatków można dodać trochę wody, by napęczniały.
1 łyżeczka soli (mniej więcej)
2-3 jajka
Oczywiście możemy zrobić chlebek wedle własnego upodobania:
Albo bardziej słodki – dodajemy siekane morele, rodzynki, żurawinę, śliwki suszone (KRESTO, HELIO)
Albo wytrawny – dodajemy zioła (ulubioneJ) lub suszone pomidory, czarnuszkę, oliwki, etc…
Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem i pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 170/180 stopni.